Mittwoch, 1. April 2015

Jabini: 'NDP is tegen grondenrechten'

DWTonline.com



Jabini: 'NDP is tegen grondenrechten'

01/04/2015 10:26 - Naomi Hoever
Hugo Jabini in De Nationale Assemblee.

Hugo Jabini in De Nationale Assemblee. Foto: Jason Leysner  
PARAMARIBO - Na vijf jaren als DNA-lid voor de NDP gediend te hebben, komt Hugo Jabini tot de pijnlijke conclusie dat de paarse partij het grondenrechtenvraagstuk niet wil oplossen. “De NDP staat niet voor grondenrechten. Wij hadden alle tools in handen om het op te lossen.” Volgens hem heeft de partij de amnestiewet verkozen boven het oplossen van de grondenrechten.
"Wij hebben in de DNA een amnestiewet aangenomen. Niets is zo moeilijk geweest om een amnestiewet te maken; Niets is zo moeilijk geweest als de amnestiewet die wij hebben aangenomen. Zie daar het niet willen oplossen." Hij betreurt dat dit vraagstuk op het partijprogramma op plek vier prijkte maar niet is opgelost. Ook vindt hij het jammerlijk dat er geen uitvoering is gegeven aan het Saamaca-vonnis zoals die is uitgesproken door het Inter Amerikaans Hof voor Mensenrechten. Jabini zegt dat hij vijf jaren lang heeft geroepen maar niet is gehoord door de leiding van de partij.
"Politici en toppers vragen honderden hectares voor eigen gewin. Deze groep van 30.000 Surinamers vraagt niet eens naar 30.000 hectare en dit kan niet gereserveerd worden voor de collectiviteit, zodat zij op basis van hun gewoonte en hun traditie verder kunnen leven. Het doet pijn wanneer je denkt dat je al die jaren dacht dat medestanders had in een bepaalde issue in een rechtvaardige en rechtmatige strijd van mensen, om nu dit te horen", blikt Jabini teleurgesteld terug over het uitblijven van een oplossing over het grondenrechtenvraagstuk.
Hij zegt bij de verkiezingen van 2010 gebruikt te zijn vanwege zijn identificatie met grondenrechten. "Daarom was ik op de lijst. Men moest geloven dat wij het menen." Jabini ziet graag dat bij de komende verkiezing genoeg mensen die daarin geloven regeerverantwoordelijkheid krijgen "Ik hoop dat er een moment zal aanbreken dat dat wat ons bindt weer bij elkaar zal brengen. Om de grondenrechten af te kunnen dwingen, welke regering ook aan de macht komt en deze zaak voor eens en voor altijd op te lossen."