Montag, 22. August 2011

Stinasu niet opgewassen tegen goudzoekers - Forget Brownsberg as tourist attraction :: Suriname :: Informationen und Bilder

Stinasu niet opgewassen tegen goudzoekers - Forget Brownsberg as tourist attraction :: Suriname :: Informationen und Bilder

Quelle: De Ware Tijd v. 17.08.2011

Paramaribo - Een goed controlesysteem moet gehouden worden en uitvoerige gesprekken dienen gevoerd te worden om goudzoekers uit het natuurpark Brownsberg te weren. “We hebben het over 12.000 hectare grond. Op deze manier zullen we altijd tegen dezelfde problemen aan blijven lopen.” Frans Kasantaroenoe van Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu) reageert hiermee op het bericht in de Ware Tijd dat goudzoekers steeds verder de Witikreek optrekken. Hij zegt niet op de hoogte te zijn van (illegale) goudzoekers in het door Stinasu beheerde gebied.


dWTarchief
De hoge goudprijs voedt ook de honger naar dit edelmaat. Goudzoekers deinzen er niet voor terug om tot binnen beschermde gebieden door te dringen om hun honger naar goud te stillen. Stinasu kan niets anders dan erbij staan en toekijken.-.


Paul Ouboter, directeur van de Nationale Zoologische Collectie Suriname, meldde vorige week dat hij gezien heeft dat gouddelvers in een zijtak van de Witikreek, waar veelal toeristen verkoeling zoeken, werkzaam zijn. Een illegale weg zou leiden naar de monding van deze kreek. Kasantaroenoe, die vorige week niet bereikbaar was voor commentaar, is blij dat mensen zoals Ouboter alert zijn. Wel vraagt hij zich af: “Wat gaan we eraan doen?”
Hij vermoedt dat de goudzoekers waar Ouboter op doelt voornamelijk dorpelingen zijn. “Deze moeten zichzelf o­nderhouden en met de huidige, hoge goudprijzen is het moeilijk hen ervan te weerhouden om te mijnen.” Het grootste probleem is nog steeds de controle en dat geldt niet alleen voor het Brownsberggebied, stelt de Stinasu directeur. “We zijn aan handen en voeten gebonden. De ene dag kan de politie de goudzoekers wel verwijderen, een dag later zitten ze er weer. Dweilen met de kraan open.”
Bij de totstandkoming van de Brokopondoovereenkomst tussen Suriname en Suralco zijn bij het verwezenlijken van het stuwmeer concessies aan moederbedrijf Alcoa uitgegeven, zoals het Nassau- en het Lelygebergte en de Brownsberg. De gesignaleerde goudmijnwerkzaamheden vallen volgens Ouboter haast zeker buiten het concessiegebied. De problemen rond goudzoekers bij Brownsberg spelen al vele jaren. “Mensen zijn o­nverantwoordelijk bezig, deze omgeving is gereserveerd voor natuurgebied. o­ndanks de weinige mogelijkheden die Stinasu tot zijn beschikking heeft, wil de directeur deze zaak als aanleiding gebruiken voor nieuwe gesprekken. “Als blijkt dat de uitingen van Ouboter gegrond zijn, moeten we wederom tot actie overgaan.”
Hierbij zouden ook de bewoners van het natuurgebied betrokken moeten. “Er moet hen alternatieven geboden worden. Tot die er zijn levert het hen veel te veel op om het zoeken naar goud te staken.” In 2010 is al eens gesproken met de dorpelingen toen zij een deel (1.000 hectare) van het natuurgebied wilden verkrijgen om daar goud te zoeken. Hiervan was Stinasu toen geen voorstander. Kasantaroenoe wil dat er afspraken gemaakt worden met de dorpelingen om het natuurpark niet in te gaan en dat een goed controlemechanisme wordt ingesteld.
Sinds begin dit jaar is de regering bezig met het registreren van goudzoekers. Tijdens een goudconferentie in februari van dit jaar is afgesproken uiterlijk in juni een grondrechtenconferentie te organiseren om de goudsector te ordenen.
Deze is echter uitgesteld tot oktober omdat de voorbereidingen hiervoor meer tijd in beslag nemen dan bedacht.-.


Anmerkung: When you could hear the impressive sound of howling monkeys in the past o­n the Brownsberg you now are teased by machine noise of gold hunters in this most visited surinamese nature reserve. It´s worthless for tourists to go there. What a shame for Suriname´s image as natural Paradise.

Freitag, 5. August 2011

Eind 2012 definitief ban op kwik :: Suriname :: Informationen und Bilder

Quelle: De Ware Tijd v. 05.08.2011

Paramaribo - Eind 2012 wordt het gebruik van kwik in de goudsector definitief in de ban gelegd. Dit statement maakt de voorzitter van het beleidsteam ‘Ordening Goudsector’, Melvin Linscheer, in een interview met de krant. Zijn team heeft uitgerekend dat er anderhalf jaar nodig is om de totale sector op deze maatregel voor te bereiden.


Linscheer is optimistisch op de slagingskans van de operatie. In de meeste goudvelden wordt kwik in grote hoeveelheden gebruikt. Tonnen van deze voor het milieu schadelijke grondstof, wordt jarenlang illegaal het land binnengebracht. “Als iedereen meegaat met de gedachtegang, moet dit niet moeilijk zijn”, redeneert Linscheer die uitlegt dat internationaal het gebruik van kwik steeds meer o­nder druk komt te staan. Uiteindelijk worden de regels zodanig aangescherpt, dat internationaal geen goud meer zal worden gekocht van landen waar het gebruik van kwik niet aan banden is gelegd. Het gebruik van deze stof is in Suriname reeds vele jaren verboden. “Wat er gebeurt, is dat er een gedoogbeleid wordt gevoerd, maar daar komt een einde aan”, benadrukt Linscheer. Alle kwik dat nu buiten de medische sector wordt gebruikt, is het land binnengesmokkeld. o­nlangs is de sector op de hoogte gebracht, dat langzamerhand het gebruik van kwik naar een nulpunt zal worden gebracht.



Het is in verband met dit voornemen dat binnenkort een beurs wordt gehouden om o­nder meer nieuwe wintechnieken aan de sector voor te houden. Linscheer: “En daarom komt ook op Maripaston een model hoe duurzamer goud te winnen.”
Dit project wordt gezien als een tussenstap om het uiteindelijke doel te bereiken. Immers zal te Maripaston nog wel gewerkt worden met kwik, maar dan wel volgens het systeem waarbij met een retort het kwik wordt opgevangen. De laatste stap is het volledig kwikvrij werken in de sector. Linscheer betoogt dat de commissie weet dat de nieuwe apparatuur duurder is dan waarmee nu in de sector wordt gewerkt. Daarom wordt naar financieringsmogelijkheden omgekeken, waardoor iedereen uit de sector de nieuwe apparatuur kan aanschaffen. Hij geeft aan dat verschillende redenen maken dat haast gezet moet worden achter de plannen. Los van de volksgezondheid, komt ook dat van de export van vis en de plannen om water te exporteren o­nder druk te staan. “Denk je dat landen o­nze producten gaan kopen als bekend is dat er gevaar is wanneer deze producten gecontamineerd zijn?”, vraagt Linscheer zich af. Hij geeft aan dat Suriname uiteindelijk geen keus zal hebben dan mee te lopen met de nieuwe trend. “Uiteindelijk zullen we op duurzame wijze moeten produceren en dat we ook kunnen zeggen dat we ‘green gold’ produceren”, aldus een zichtbaar optimistische Linscheer.-.:


Anmerkung: It´s ridicolous to point out, that import and use of mercury is illegal in Suriname. You can get this strong poison everywhere. Since 2008 it´s known that whole villages in the interior are contaminated. There was and is no reaction of the Surinamese government to help the Wayana people in Apetina who are poisoned to 100 percent. Watch these videos:
Kwik in Suriname

Kwik in Suriname
http://vimeo.com/album/862212

About this album:
"Kwik in Suriname"